Jeśli chcemy żyć zdrowo to powinniśmy stanowczo ograniczyć spożywanie cukrów

ograniczenie spożycia cukru ważne dla zdrowia

 

Jeśli chcemy żyć zdrowo to powinniśmy stanowczo ograniczyć spożywanie cukrów. Codziennie człowiek zjada różne cukry.

Nauka ostrzega nas zwłaszcza przed jednym, przed fruktozą.

Nadmiar fruktozy prowadzi do:

  • oporności na insulinę,
  • stanów zapalnych,
  • nadwagi a nawet do otyłości,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • dużego stresu oksydacyjnego,
  • DNY MOCZANOWEJ (artretyzmu),
  • CHORÓB WĄTROBY, szczególnie stłuszczenia wątroby,
  • wysokiego poziomu trójglicerydów,
  • uszkodzenia naczyń krwionośnych.

Potwierdzają to podręczniki biochemii i nie tylko.

Dawno temu zaczęto glukozę zastępować fruktozą. Powstały diety dla cukrzyków, zalecające tę zmianę. Wierzono, że pomoże. Ale od kiedy chorzy na cukrzycę zaczęli stosowali takie diety, okazało się, że zwiększona ilość fruktozy doprowadza do osłabienia, a potem zniszczenia wątroby. Zauważono też, że od fruktozy podnosi się niebezpiecznie poziom kwasu mlekowego (stąd niedaleko do anemii), podnosi się poziom trójglicerydów (przyczynia się do chorób serca), podnosi się poziom kwasu moczowego (skutkuje to rozwojem dny moczanowej).

Źródłem fruktozy w jadłospisie powinny być tylko i wyłącznie owoce, a nie przetworzone jedzenie. Na owocach trudno o przedawkowanie fruktozy. Przy przetworzonym jedzeniu z kolei bardzo łatwo przedozować fruktozę.

Osoby z nietolerancją fruktozy powinny stanowczo jej unikać, niestety także z owoców w nią najbogatszych. Ciekawostką jest, że dzieci z nietolerancją fruktozy same z siebie niechętnie jedzą słodycze. Po prostu ich nie lubią. Nazywa się to uwarunkowanym wstrętem smakowym, który organizm rozwija, gdy osoba z nietolerancją fruktozy po raz pierwszy zjada coś, co ma dużo tego cukru. Znaczy to, że wystarczy raz zjeść dużo fruktozy przy jej nietolerancji i organizm wykształca w sobie mechanizm, który zapobiega dalszemu jej jedzeniu. Organizm nauczył się tak działać w procesie ewolucyjnym, żebyśmy jako gatunek unikali tego, co nas truje, niszczy.

Jest też pozytywna strona wstrętu do słodyczy. Otóż dorośli z nietolerancją fruktozy mają estetyczne, nienaganne uzębienie.

Reasumując, unikajmy fruktozy w produktach, ponadto czytajmy etykiety, kupujmy świadomie, z rozwagą. Nie jedzmy czegoś co nas truje a będziemy zdrowi. Unikanie fruktozy w żywieniu to dobra zmiana ale trzeba podjąć i inne zmiany bardzo ważne dla zdrowia teraz i w przyszłości.

 


Podziel się wpisem

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

Komentowanie wyłączone.