Jeśli chcemy żyć zdrowo i zapobiec chorobom to bezwzględnie powinniśmy zwracać uwagę na to co jemy. Spożywanie białego chleba, ciasta, oczyszczonego cukru, oczyszczonej soli prowadzi do eliminowania z potraw niezbędnych składników odżywczych chroniących organizm przed czynnikami chorobotwórczymi.
Co więc należy robić, aby żyć zdrowo i zapobiegać chorobom?
Po pierwsze sól białą powinniśmy zamienić na szarą (kamienną, którą wydobywa się w kopalni w Wieliczce pod Krakowem) lub różową (himalajską).
Po wtóre chleb biały powinniśmy zamienić na ciemny, ale na zakwasie robiony, a nie na drożdżach.
Po za tym cukier biały powinniśmy zamienić na brunatny.
Ważne jest też, aby z umiarem stosować sól i cukier, bowiem nadmiar soli i cukru jest szkodliwy dla zdrowia człowieka.
Dzięki temu, że dokonamy w/w zmian będziemy w stanie dostarczać ciału więcej niezbędnych substancji odżywczych, które umożliwią prawidłową pracę wszystkich układów i części organizmu.
Jeśli mowa o składnikach odżywczych, to chodzi tu przede wszystkim o minerały i witaminy.
W związku z witaminami, chcę coś podkreślić.
Obecnie jednym z najpowszechniejszych niedoborów, jeśli idzie o witaminy, jest witamina K2, izoforma MK-7.
Dużo złego dzieje się z organizmem w wieku średnim, jeżeli przez kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt lat człowiek żyje z niedoborem tej witaminy.
Zawsze ją mieliśmy pod dostatkiem, jak jedliśmy jajka od kur z gospodarstwa dziadków, sery wyrabiane przez babcię i inne cenne pod względem odżywczym produkty.
Ale kto obecnie tak się żywi? Prawie nikt.
Dlatego tej witaminy brakuje.
Nie zapominajmy też o witaminie C, najlepiej naturalnej witaminie C, której największe ilości znajdziemy w wiśni acerola czy też w dzikiej róży.