Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań, już nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Polsce. Wydaje się zdrowa – trochę ciasta, sos pomidorowy, wędlina. Rzeczywistość jest jednak zgoła inna. Bardzo często pizza to zwykłe, śmieciowe jedzenie.
Przygotowując pizzę, większość pizzerii korzysta z naprawdę niezdrowych składników. Zdarzają się przeterminowane sery – lub produkty seropodobne, najtańsze, śmieciowe wędliny, całe morze glutaminianu sodu i przypraw, które mają zapewnić wspaniały smak. Ciasto najczęściej przygotowywane jest z wysoko przetworzonej białej mąki, mało tego, z mało świeżych drożdży. Najgorzej, jeśli surowe ciasto na pizzę jest mrożone (a robi tak wiele pizzerii, żeby nie marnować składników). Wtedy staje się wręcz trujące. Po jedzeniu czujesz w żołądku przemarsz wojsk. Czasami dzieje się tak, jakby coś rosło Ci w brzuchu. Pomijając już składniki, pizza jest bardzo kaloryczna i ciężkostrawna.
Czy wobec tego pizza powinna znależć się w zdrowej diecie?
Jeśli masz wielką ochotę na pizzę, wybieraj raczej te na cieście pełnoziarnistym i takie, w których masz pewność użycia zdrowych produktów spożywczych. Możesz też spróbować zrobić pizzę sam w domu. Wówczas masz pewność, że jesz po prostu zdrowo.